Kratka navodila za kupovanje na Ebay-u

Najprej se moramo odločiti, koliko denarja smo pripravljeni odšteti za določen izdelek.

Če nakupujemo izven držav EU, moramo upoštevati, da nas bodo ocarinili in prišteli DDV, če skupni znesek presega 22 EUR (odvisno od tega, kakšne volje je carinik – včasih se ne carini višjih vrednosti). Pri carinjenju bomo carino in DDV plačali na celoten znesek – torej na ceno izdelka in poštnine. Prišteti moramo tudi stroške pošte za carinjenje (ponavadi nekaj EUR).

Primer: če je cena izdelka 20 EUR, znesek poštnine pa 10 EUR, bodo kot osnovo za carino in DDV vzeli 30 EUR. Stopnja carine je odvisna od vrste izdelka, DDV pa je 20 %. Za nekatere izdelke ni potrebno plačati carine, plačali pa boste DDV.

Pri nakupu moramo biti pozorni na rating prodajalca: na število ocen (feedback), morebitni naziv (Power Seller) ter na % pozitivnih odzivov.

Shrani.si

Če se le da, naj ima ta čim več odzivov oz. ocen in odstotek pozitivnih odzivov oz. ocen naj bo 100 ali vsaj več kot 99 %. Če je % manjši od 100 %, preverimo, zakaj je prodajalec dobil nevtralne ali negativne odzive. Odzive preverimo tako, da kliknemo na povezavo See detailed feedback.

Shrani.si

Pa preverimo, zakaj ima testna oseba 99,9% pozitivni odziv.

Shrani.si

Shrani.si

Vseh 171 ostalih v zadnjem mesecu je pozitivnih, torej so bili kupci zadovoljni s kupljenimi izdelki, poštnino, rokom pošiljanja …

Če se le da, plačila pošiljajmo s pomočjo PayPal-a. Pri plačilih preko PayPal-a je naše plačilo zavarovano, če pa bo šlo kaj po zlu, pa vam bodo pri Ebayu in Paypalu lažje pomagali, kot če bi plačevali npr. z nakazilom v tujino. Pa še ceneje je, saj kot kupec ne plačamo nobene provizije.

Če bomo plačali preko nakazila, pazimo na odzive oz. ocene, ki so jih oddali drugi uporabniki.

Pri odzivih si oglejmo tudi cene, ki so jih plačali drugi uporabniki. Če ima prodajalec veliko ocen za izdelke z nizkimi zneski, mi pa kupujemo stvar, ki močno presega prejšnje zneske, bodimo pozorni. Lahko se je namreč zgodilo, da so prodajalcu ukradli identiteto (in nam lahko poberejo denar, ki ga bomo nakazali – v tem primeru ne bomo imeli ne denarja ne izdelka). V takem primeru se nakupu raje odpovejmo.

Ko se odločimo, koliko smo pripravljeni največ ponuditi, ne oddajmo svoje ponudbe, če je do konca dražbe še dosti časa. S tem, da oddamo ponudbo dosti pred koncem dražbe, sami sebi zvišujemo ceno izdelka. Če se le da, počakajmo skoraj do konca dražbe in šele takrat vpišimo svoj najvišji znesek, za katerega smo se odločili na začetku. Ali bomo dražbo dobili ali izgubili, je odvisno od tega, kolikšen znesek smo vpisali.

2 thoughts on “Kratka navodila za kupovanje na Ebay-u

  1. mene zanima ko je konec dražbe koliko imaš časa (ur ali dni) da izdelek plačaš? hvala za odgovor

Comments are closed.