Tulipančki

V tednu od 2. do 7. 3. je v Mariboru potekal 8. Europarkov kreativni teden z Artom (Trgovine ART in bead.si). Na delavnici z Gerti Hofman smo izdelali voščilnico v pergamentni tehniki.

Za izdelavo voščilnice potrebujemo:
– vzorec Gerti Horman Design Tulips
– 160 g pergamentni papir (9,9 x 9,9 cm)
– pergamentni papir modre barve (9,9 x 9,9 cm)
– belo tinto
– pero za pisanje
– embosirno orodje Pergamano debelin 0,5 mm, 1,5 mm, 3 mm, hockey stick
– orodje za luknjanje (igle) Pergamano enojno iglo, trojno iglo trikotnik
– lepilo Perga glue oz. lepilo, ki se posuši prozorno
– podlogo za embosiranje
– podlogo za luknjanje in rezanje
– škarjice Pergamano Scissors oz. druge s tankim koncem
– bele polperle (8 kosov 2-4 mm)
– belo osnovo (10,2 x 20,5 cm)

Postopek izdelave:
Prosojen pergamentni papir pritrdimo na vzorec. Z belo tinto in peresom za pisanje ter ravnilom prerišemo osnovni vzorec – tulipane – in obrobe.

Embosiranje:
Delamo na hrbtni strani vzorca.
S pomočjo enojne igle ali embosirnega orodja 0,5 mm ter ravnila embosiramo vse ravne črte – tudi tulipanova stebla. Cvetne liste in liste embosiramo s pomočjo 3 mm embosirnega orodja ali s pomočjo hockey sticka. Tulipanovega stebla ne embosiramo. Embosiranje začnemo torej z večjim orodjem, nadaljujemo pa z manjšimi orodji, dokler ne dobimo želene oblike in beline. Ne pozabite! Plasti lahko dodajate, ne morete pa jih odvzeti.

Z velikim embosirnim orodjem – 3 mm – narahlo, komaj opazno emobosiramo področje med črtama, ki sta najboljižji tulipanoma. Nato s tehniko stippling oz. iglični embossing oblikujemo prostor med črtama, dokler ne dobi rahlo luknjanega videza.

Plitvo luknjanje:
Pergamentni papir položimo na vzorec in nato s pomočjo trojne igle plitvo naluknjamo papir.

Embosiranje:
Na hrbtni strani vzorca embosiramo z 0,5 mm orodjem polkroge med vzorcem 3-igelnega orodja. Polkrog naredimo pri vsaki drugi lunji v vrsti, ki je bližje črti.

Globoko luknjanje:
Luknje, ki smo jih prej naluknjali plitvo, sedaj zluknjamo z enojno iglo, da jih malo razširimo. S tem jih polepšamo in pripravimo na lepše in lažje rezanje s škarjicami.

Rezanje:
S pomočjo škarjic oblikujemo rob. Najprej zrežemo na eni polkroge, nato na drugi, nazadnje pa na vrhu polkroga.

Zaključek:
Osnovo prepognemo na polovico. 4 perle prilepimo na vogale pergamentnega papirja. Pergamentni papir (prosojen) zalepimo na modrega tako, da majhno količino lepila nanesemo pod mesto perlic. Na moder pergamentni papir zalepimo 4 polperle v vogale na drugo stran nanesemo in na drugo stran nanesemo lepilo. Nato ga zalepimo na osnovo.

8 thoughts on “Tulipančki

  1. Draga Sonja, krasno voščilnico si izdelala. Vedno občudujem to tehniko, ki zahteva veliko dela in potrpljenja za izdelavo vseh detajlov. Zelo sem vesela, da si se nam pridružila in s svojo mojstrovino okrasila našo galerijo v Veseli hiški. Upam, da nas obiščeš še kdaj. Pozdrav Janja

    • Draga Janja. Hvala za pohvale. Tudi jaz upam, da se vam bom še kdaj pridružila.

  2. Čudovita tehnika, čudovit izdelek. Vse pohvale za potrpežljivost. 🙂 Hvala, ker si s svojo mojstrovino okrasila galerijo Vesele hiške. Sonja

  3. Čudovita voščilnica in super tehnika. Zelo mi je všeč. Hvala, da sodeluješ v Veseli hiški.

  4. Sonja, tvoja voščilnica je enkratna ! Pri pergamentni tehniki je potrebna natančnost in potrpežljivost, a končni rezultati so krasni, kakor tudi tvoji elegantni tulipani. Hvala, da si nas obiskala v Veseli Hiški in naj se te sreča dotakne. Objem

Comments are closed.