Postopek izdelave

Postopek izdelave

Pripomočki:
– paus papir 140 g (priporočljivo več kot 110 g, ker se lažji hitreje strgajo)
– bela barvica ali
– belo pisalo ali
– bela tinta in pero, papirnata brisača in voda
– orodje za embosiranje (ne preveč debelo, npr. 1-2 mm)
– vzorec
– podlaga za embosiranje (lahko tudi podlaga za miško, star rokovnik, vendar podlaga ne sme biti premehka, ker se v tem primeru lahko papir strga; podlaga ne sme biti pretrda, ker se embosiranje ne bo videlo)

 

Izdelava čestitke

1. Na vzorec pritrdimo paus papir in ga z barvico, pisalom ali tinto prerišemo

1

2

 

2. Odstranimo vzorec.

3

 

3. Paus papir položimo na podlago za embosiranje z narisano stranjo navzdol. S pomočjo orodja za embosiranje po narisanih linijah vlečemo črte. Orodja ne smemo pritiskati preveč, ker se nam v tem primeru lahko papir pretrga. Ko vlečemo črte, se papir poda, zato postane nežno bel in izbočen. Večkrat potegnemo po črti, bolj bela in izbočena bo.

Pozor! Vedno lahko bolj izbočimo črto, odvzeti pa je ne moremo več. Zato rajši večkrat potegnimo po črti z manjšim pritiskom kot manjkrat močneje.

4

5

 

4. Vedno obračajmo čestitko na pravo stran, da se prepričamo o belini in izbočenosti črt.

7

8

9

 

5. Odrežimo odvečni del papirja.

10

 

6. Embosirajmo črto, po kateri bomo prepognili čestitko.

11

 

7. Prepognimo čestitko.

12

 

8. Po želji vstavimo barvni papir na sredino čestitke. Papir lahko pritrdimo z obojestranskim lepilnim trakom, lepilom, ki je brezbarven, ko se posuši, barvno nitjo, laksom, … Paus papir je znan po tem, da se lepilo vidi skoz, zato uporabljamo le majhne količine lepila.

13

Enostavna čestitka je končana.

koncana

 

Vzorec

Klikni na sliko.vzorec

 

2 thoughts on “Postopek izdelave

  1. Pozdravljeni,

    tudi sama izdelujem voščilnice v pergamano tehniki, pa me zanima, če slučajno veste za kakšne delavnice v zvezi s tem, ki bi potekale v okolici ljubljane. Vem, da so artove delavnice, ki pa potekajo samo v MB.

    Hvala za odgovor in lep pozdrav.

    Vesna

    • Pozdravljeni! Žal nisem iz okolice LJ, da bi vedela za kakšne delavnice. Vem le za Artove delavnice. Povprašajte na Otoku zakladov, tam se zbiramo različne ustvarjalke, med drugimi tudi tiste, ki se ukvarjamo s pergamentno tehniko.

Comments are closed.