Klematis

Še zadnja voščilnica, ki je nastala na 8. Kreativnem tednu z Artom. Pod vodstvom Gerti Hofman smo pergamentni tehniki dodali barvanje z barvicami.

Prerisovanje vzorca
Na vzorec položimo pergamentni papir in ga pritrdimo. Ravne črte narišemo z belo tinto. Rože prerišemo s črno tinto.

Barvanje
Nasvet: vrh barvice mora biti vedno ostro ošiljen.
Z barvicama B8 in B7 pobarvamo poepk rože. Najmanjše cvetne listke ob popku pobarvamo s kratkimi potezami (flicking) z barvami B11, B2, B14. Najprej uporabimo B14, nato naredimo malo daljše poteze /črte z B11. Ob koncih nanesemo čisto malo črne barve (ne preveč, da ne pokvarimo barvanja). Na sredini – kjer se list upogne – pustimo malo svetlejšega/nepobarvanega prostora.
Liste pobarvamo z barvami B15, B7, B2 in B6. Pazimo na žile listov. Z enakimi barvami pobarvamo stabla in vitice klematisa.

Embosiranje
Embosiramo samo obrobo. Embosiramo s pomočjo ravnila in 0,5 mm embosirnega orodja. Za embosirnim orodjem 3 mm embosiramo med dvojnimi črtami, vendar le malo – toliko, da se predel malo pobeli. Nato z enojno iglo naredimo iglični embosing – tippling. S pomočjo hockey sticka narahlo embosiramo zunanje cvetne liste.

Luknjanje, rezanje, dokončevanje
Z dvojno iglo plitvo luknjamo obrobo. Nato jo globoko preluknjamo z enojno iglo, s čimer luknje pripravimo na lepše rezuanje. Luknje zrežemo z ostrimi škarjami, ki imajo ozka rezilaa. Papir zalepimo na osnovo.

Za izdelavo voščilnice potrebujemo:
– 160 g pergamentni papir (11 x 21 cm)
– črno tinto
– pero za pisanje
– ravnilo
– belo tinto
– Pergamano Perga liners barvice: B8 in B7 za popek rože, B11, B2, b14 za cvetne liste, B6, B7, B15, B2 za liste in stebla
– osnovo za voščilnico (10,6 x 20,5 cm)
– embosirno orodje (0,5, 1, 1,5, 3, 6 mm), hockey stick
– orodje za luknjanje – enojno in dvojno iglo
– podlago za luknjanje in rezanje
– škarje
– lepilo Perga glue
– vzorec Gerti Hofman